• Oorzaken van haarverlies

Oorzaken van haarverlies

Waarom valt ons haar uit?

Haaruitval kan allerlei oorzaken hebben. Hieronder noemen we er een aantal.

Waarom valt ons haar uit?

Haaruitval kan allerlei oorzaken hebben. Hieronder noemen we er een aantal.

Alopecia androgenica

Dit betekent letterlijk ‘mannelijk type haaruitval’ en is de meest voorkomende vorm van haaruitval. Deze vorm wordt veroorzaakt doordat het hormoon testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron. U herkent het bij mannen aan de hoeveelheid haar op de kruin of bij de inhammen: daar wordt het minder.

Ook vrouwen hebben er last van. De genetische gevoeligheid voor dihydrotestosteron is bij vrouwen anders dan bij mannen. Daarnaast is de gevoeligheid in verschillende gebieden van de schedel bij vrouwen anders. Dat verklaart dat er bij vrouwen vaak een ander patroon van haaruitval te zien is dan bij mannen. Bij hen komt het meestal tot uiting door een dunnere haarinplant, meestal op de middellijn van het hoofd.

Ook een tekort aan hormonen kan haaruitval veroorzaken. Zwangerschap en de menopauze zijn eveneens uitlokkende factoren.

Telogene haaruitval

Ons haar kent een haargroeicyclus. Bij telogone haaruitval blijft de haarcyclus steken in de rustfase. De haarwortel is niet krachtig genoeg om weer te groeien. De oorzaak van deze vorm is onbekend. Wel zijn er uitlokkende factoren: drie maanden na een ziekte met koorts of na een klimaatwisseling door een verre reis bijvoorbeeld. We zien deze vorm ook na een operatie, door de inwerking van toxische stoffen of geneesmiddelen, door een tekort aan essentiële voedingsstoffen of door stressfactoren.

Alopecia areata

Hierbij ontstaan een of meer kale plekken, vaak bij kinderen. De oorzaak is onbekend, maar een immunologische oorzaak is waarschijnlijk. De plekken kunnen gelukkig ook weer spontaan verdwijnen. Soms is het een komen en gaan van plekken. Het kan ook overgaan in een totaal haarverlies.

Alopecia generalisata oftewel totalis

Dit is een auto-immuunziekte waarbij alle haarzakjes over het gehele lichaam worden aangetast. Iemand heeft dan dus geen lichaamsbeharing meer. Bepaalde geneesmiddelen en vergiftiging kunnen ook leiden tot deze haaruitval, denk aan chemotherapie. Dan noemen we het ‘anagene alopecia’.

Meer vormen

Er zijn nog andere vormen van haarverlies, maar 80 tot 90 procent van ons haarverlies wordt veroorzaakt door alopecia androgenica en telogene haaruitval.

© Van Montfort Laboratories